söndag 5 februari 2012

ACTA framkallar största EU-protesten någonsin – Demonstrationer i Sverige

Aldrig tidigare har civilsamhället mobiliserat så många EU-medborgare till protest mot kommissionens, rådets och medlemsländernas gemensamma politik som när det gäller handelsavtalet för bekämpning av varumärkesföfalskning (och mycket mera) ACTA, på engelska Anti-Counterfeiting Trade Agreement, tillgängligt på 22 EU-språk.


Online

Det onlineupprop Avaaz.org riktar till Europaparlamentet och de nationella parlamenten för att förkasta ACTA har redan undertecknats av 1,624 miljoner människor och allt flera underskrifter strömmar in.

Twitter fungerar under #ACTA nästan i realtid som den flerspråkiga informationskanalen mellan aktivister och intresserade i olika länder i Europa. Mellan uppmaningar att underteckna vädjan skymtar också intressanta blogginlägg, artiklar och analyser om avtalet och framtiden i informationssamhället samt uppgifter om demonstrationer på olika håll.


Demonstrationer i Sverige

I går nämnde jag demonstrationerna i Sverige (på svenska och på engelska) inför starten. Nu är det dags för lite efterskörd.

Europaparlamentarikern Christian Engström erbjuder ett antal bilder från demonstrationen på Sergels torg i Stockholm samt länkar till medierapporter. Bland medierna hittar vi Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter, SvD, GP, Nyheter 24 och SVT.

Engström talade om avsikterna bakom ACTA, de luddiga formuleringarna och de kommande tolkningarna. Det handlar om i vilken riktning IT-politiken går.

Piratpartiets grundare och den nuvarande evangelisten för förnuftig digital politik Rick Falkvinge fortsatte sitt frejdiga engelska blogginlägg i ”Hollywood mot folket” stil genom en uppdatering efter demonstrationen i Stockholm.

Bloggaren Henrik Alexandersson bjuder på länkar till foton och medierapporter om demonstrationen på Sergels torg. Han har även lagt upp SVT:s rapport om demonstrationen i Malmö.

Piratpartiet live hittar du flera inlägg om de svenska demonstrationerna och länkar till aktuella notiser om politiken för informationssamhället.

Miljöpartiet upprätthåller ACTA-bloggen som erbjuder en notis om demonstrationerna. Bloggen innehåller ett antal färska och läsvärda inlägg om problemområden i det avtal bland annat den svenska regeringen vill genomdriva, bland annat den första delen av en kritik av regeringens politik (del två utlovas, något försenad, i dag under förmiddagen), ett inlägg om att regeringen i Polen har utlyst en tankepaus i ratificeringsprocessen och en debattartikel av Carl Schlyter och Maria Ferm.
Ralf Grahn

P.S. Som ACTA-debatten visar är Europeiska unionen en viktig aktör både globalt och med tanke på medlemsländerna när det gäller framtiden för Internet, digitala medier och grundläggande rättigheter online och offline. Flerspråkiga Bloggingportal.eu samlar de färska inläggen från mer än 900 Europabloggar som diskuterar den framtid som också är din. Följer du med den europeiska debatten? Har du redan anmält din blogg?

Inga kommentarer: