måndag 27 februari 2012

ACTA i Europaparlamentet denna vecka

Fastän handelsavtalet ACTA är på väg till Europeiska unionens domstol för utlåtande betyder det inte att den politiska beredningen står stilla.

Europaparlamentets presstjänst har lagt fram en översiktlig webbsida med frågor och svar om ACTA, Europaparlamentets roll och beslutsprocessen. Meningen är att sidan ska uppdateras vid behov.

Europaparlamentets kommunikation på Internet har varit nyskapande bland EU:s institutioner. Det kan vara värt att titta närmare på översikten om EP:s närvaro på sociala medier.

När Europeiska socialdemokratiska partiet PES (Party of European Socialists) sällade sig till De Gröna (European Greens) och Piratpartiet (PP International), skiftade den politiska balansen i Europarlamentet till förmån för en noggrann och kritisk granskning av handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning (och mycket annat) ACTA.


Utskottet för internationell handel

Utskottet för internationell handel (INTA) sammanträder onsdagen den 29 februari 2012. På föredragningslistan finns en inledande diskussion med kommissionären för utrikeshandel Karel De Gucht (punkt 14) i arbetspasset mellan klockan 17 och 18.30.

Du kan följa med utskottsmötet, inklusive ACTA-diskussionen på EP Live.


ACTA-seminarium

Torsdagen den 1 mars 2012, från klockan 15 till 18.30 kan du följa med utskottets seminarium om ACTA över EP Live.


Källor

I alla sammanhang är det lättare att följa med och förstå diskussionen om du har de centrala källorna till hands. Det handlar dels om förslaget till beslut av rådet:

RÅDETS BESLUT om ingående på Europeiska unionens vägnar av handelsavtalet om åtgärder mot immaterialrättsintrång mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, Australien, Kanada, Japan, Republiken Korea, Mexikos förenta stater, Konungariket Marocko, Nya Zeeland, Republiken Singapore, Schweiziska edsförbundet och Amerikas förenta stater (rådets handling 12195/1/11)

Särskilt gäller det själva innehållet i ACTA:

Handelsavtal för bekämpning av varumärkesförfalskning mellan Europeiska unionen och dess medlemsstater, Australien, Kanada, Japan, Republiken Korea, Mexikos förenta stater, Konungariket Marocko, Nya Zeeland, Republiken Singapore, Schweiziska edsförbundet och Amerikas förenta stater (rådets handling 12196/11)Ralf Grahn
talare i EU-frågor, särskilt digital politik och juridik

P.S. 1: Anne Kekki har rapporterat från ACTA-demonstrationen i Göteborg. Det europeiska bildmaterialet från Stopp-ACTA visar en stor uppslutning i Köpenhamn och andra städer i Danmark.

P.S. 2: Cision Finland rankade nyss de bästa politiska bloggarna i Finland. Till min överraskning placerade sig min engelska blogg Grahnlaw som fjärde mellan ett antal rikskändisar. Grahnblawg är (trots namnet) min svenska blogg, och mina finska inlägg hittar du på Eurooppaoikeus (som betyder Europarätt).

Inga kommentarer: