söndag 20 september 2015

Junckers tal om tillståndet i Europeiska unionen #SOTEU


På svenska finns texten till ordförande Jean-Claude Junckers tal om tillståndet i Europeiska unionen, lägesrapporten om kommissionens tio prioriteringar och avsiktsförklaringen om kommissionens arbetsprogram för 2016, de två senare tidigare omnämnda här på Grahnblawg.

Via Europeiska kommissionens webbsida State of the Union hittar vi en publikation som även innehåller Junckers talade ord vid Europaparlamentets plenum den 9 september 2015. I detta skede finns skriften på engelska och franska:

State of the Union 2015 – by Jean-Claude Juncker, President of the European Commission 9 September 2015 [9MB]

État de l'Union 2015 – Discours de Jean-Claude Juncker, président de la Commission européenne devant le Parlement européen le 9 septembre 2015

Utöver det behändiga att ha allt på ett ställe är nyttan med publikationen att Junckers talade inledning och slutord inför Europaparlamentet kan läsas på ett språk, engelska eller franska. I verkligheten använde han tre, medan vi kommer i kontakt med omkring ett dussin språk när vi läser parlamentets diskussionsprotokoll med samtliga inlägg under plenardebatten på originalspråket.


#SOTEU

På Twitter hittar vi meddelanden under den traditionella fyrkantstaggen #SOTEU (State of the European Union).

Härnäst ska jag titta på en del kommentarer om Junckers tal på min engelska blogg Grahnlaw.Ralf Grahn 

Inga kommentarer: