måndag 24 januari 2011

EU: Katastrofal inledning av ordförandelandet Ungern

För en stund sedan hade redan 75.183 personer på Facebook uttryckt sitt stöd för mediefrihet i Ungern. Ett upprop publicerat på många språk lägger fram nödvändiga krav för att trygga en fri information.

Arne König, ordförande för den Europeiska Journalistfederationen (EFJ), skrev på Europaportalen att ett så flagrant brott mot EUs grundläggande värderingar som den ungerska medielagen utgör, inte kan tillåtas. Tyvärr såg de två största Europapartierna, de konservativa och socialisterna, till att Europaparlamentet inte fördömde den frihetsberövande ungerska medielagen.

Regeringschefen Viktor Orban, som är viceordförande i Europeiska folkpartiet (EPP), tillbakavisar trotsigt kritiken i stället för att låta sig inspireras av Europeiska unionens grundläggande värden.

Medielagen har visserligen överskuggat inledningen av det ungerska ordförandeskapet för Europeiska unionens råd, men i verkligheten är den blott toppen av isberget, som jag har dokumenterat på engelska i ett antal artiklar, med länkar i: Hungary and Strong Europe 2011? (den 22 januari 2011).

Man kan följa med diskussionen på Europabloggarna via Bloggingportal.eu, där de hundra senaste inläggen under etiketten ”Hungary” finns lätt tillgängliga. PR-mässigt har knappast något ordförandeskap i EU inletts lika katastrofalt som det ungerska.Ralf Grahn


P.S. On Europe Now, a UK based blog with a liberal bias, looks at the latest issues and policies of the EU including enlargement, subsidiarity, integration and member state views of the EU.


P.S. 2: Utöver mina Europabloggar kan du följa mig på Facebook och Twitter @RalfGrahn.

Inga kommentarer: