söndag 26 september 2010

Tungomålsbloggande

I dag, söndagen den 26 september 2010 firas den Europeiska språkdagen i de 47 länder som hör till Europarådet. Den andra huvudarrangören är den Europeiska unionen.Eftersom Europeiska språkdagen infaller en söndag, arrangerar Europeiska kommissionens kontor i Sverige ett redan fullbokat Europeiskt språkcafé och ett seminarium ”Språkkunskaper – en konkurrensfördel för företagen?”, båda i Europahuset måndag. Språkdagen firas även i Ronneby och Karlskrona.I Finland tjuvstartade evenemangen på fredagen, som vi ser på EU-kommissionens lokala webbsidor.

Internet lever oberoende av normala arbetstider, så det finns åtminstone en begivenhet som är öppen alla européer hela dagen denna söndag.

Europeiska kommissionens representation i London hittade på att ordna ett virtuellt jippo: the Day of Multilingual Blogging.


Det djupare motivet är givetvis att väcka intresse för främmande språk och kulturer, men den konkreta målsättingen är att locka europeiska bloggare att publicera ett blogginlägg på ett främmande språk under söndagens lopp.Närmare information hittar du på Facebook. Du kan även länka ditt inlägg till sidan.På Twitter finns en särskild tagg #babel för bloggposterna. En möjlighet är att skriva ett kort meddelande på ett främmande språk. Det är kanske lättare än att författa ett helt blogginlägg.Den flerspråkiga bloggaggregatorn Bloggingportal.eu deltar i begivenheten. Portalen samlar upp artiklarna från 668 Europabloggar. Bloggingportal.eu erbjuder varje dag bekväma möjligheter att få inblick i Europeiska unionens verksamhet och samtidigt förbättra sina språkkunskaper.Jag har skrivit om den europeiska bloggdagen på min engelska blogg Grahnlaw, senast i går under rubriken ”Brush up your Shakespeare, Goethe, Molière, Dante, Cervantes or whoever: Day of Multilingual Blogging” (med länkar till tidigare inlägg).

Rubriken Tungomålsbloggande låter biblisk, men det handlar om någonting väldigt världsligt. Språkkunskaper är nycklar till ett rikare liv.

Blogga i tungor!
Ralf Grahn

Inga kommentarer: