lördag 27 augusti 2011

Euroområdet: Urpilainen en historisk gestalt?

I går bekräftade finansminister Jutta Urpilainen att regeringen i Finland håller fast vid kravet om säkerheter för att delta i det andra räddningspaketet för Grekland. Förhandlingarna fortsätter för att hitta en ny lösning efter det att andra euroländer hade torpederat överenskommelsen mellan Finland och Grekland (HBL och Svenska YLE).

I kampen med sannfinländarna utnyttjade SDP kravet på säkerheter i valkampanjen. På så vis blev anspråket en del av regeringens officiella politik, med partiordföranden Urpilainen som finansminister.

Europaparlamentarikern Liisa Jaakonsaari, som själv är socialdemokrat, är rättfram i sin kritik av regeringen (Svenska YLE).

Statsminister Jyrki Katainen erkänner att säkerhetsröran kommer att försvaga Finlands ställning i Europeiska unionen (Helsingin Sanomat).

Helsingin Sanomat, International Edition, berättar på engelska att Finland under fredagen förhandlade med Nederländerna och Österrike om gemensamma säkerheter för euroländerna.

***

Enhälliga, mellanstatliga beslut i förening med inrikespolitisk svaghet utgör en dödlig dos, eftersom euroområdet saknar demokratiska och robusta strukturer på Europanivå.

Denna gång handlar det om Finland.

Frågan är vad som kommer att krascha utöver Finlands anseende om regeringarna inte hittar en magisk formel: Grekland eller euroområdet?

Urpilainen kan bli en historisk gestalt.

***

På flerspråkiga Bloggingportal.eu hittar du artiklarna från 841 Europabloggar, en viktig del av den offentliga diskussionen om Europas väl och ve.Ralf Grahn

Inga kommentarer: