lördag 11 februari 2012

Behövs demonstrationerna mot ACTA?

Behövs demonstrationerna mot handelsavtalet mot varumärkesförfalskning (och mycket annat) ACTA?

EU-kommissionären för handel Karel De Gucht är fortfarande ”inte imponerad” (här och här) av medborgarnas reaktioner mot försöket att smuggla in repressiv lagstiftning genom diplomatiska förhandlingar slutna för allmänheten och valda folkrepresentanter, men i intimt samarbete med företrädare för vissa näringsgrenar.

Kommissionens linje från början av förhandlingsprocessen via De Guchts brev till Europaparlamentarikerna (hos La Quadrature du Net) bekräftas av hans senaste uttalande. När han nu vill träffa de politiska grupperna skilt för sig – bakom stängda dörrar – kan man knappast bestrida konsekvensen (i galenskapen).

Visserligen urvattnades de ursprungliga avsikterna under ACTA-förhandlingarna och många av de påståenden som förs fram mot avtalet är nog så överdrivna, men De Gucht och den övriga EU-kommissionen framhärdar i att försvara förakt för medborgarna, öppenhet och rejäla, demokratiska spelregler.

Svaret är alltså ett entydigt ja. Den stora europeiska aktionsdagen och de övriga opinionsyttringarna behövs, tills det står klart att ruinerna av ACTA står kvar som ett minnesmärke över fel politik på fel sätt.

Då är det dags att starta om: öppet, demokratiskt och med målsättningar som är rättvisa för alla.Ralf Grahn

P.S. 1: Som ACTA-debatten visar är Europeiska unionen – på gott eller ont - en viktig aktör både globalt och med tanke på medlemsländerna när det gäller framtiden för Internet, digitala medier och grundläggande rättigheter online och offline. Flerspråkiga Bloggingportal.eu samlar de färska inläggen från mer än 900 Europabloggar som diskuterar den framtid som också är din. Följer du med den europeiska debatten? Har du redan anmält din blogg?

P.S. 2: I Norden och Baltikum ordnas i dag enligt kartan demonstrationer i Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen och Sverige. I min hemstad Helsingfors kan folk delta i Stop ACTA Helsinki med inledning klockan 12, invid Järnvägsstationen.

Inga kommentarer: