söndag 15 januari 2012

Danmark ordförandeland: Konfliktfrågor i EU

Inlägget EU Council presidency of Denmark in the media 1/2 innehåller några länkar utöver mina bloggartiklar på finska, svenska och engelska om Danmarks mål och första steg som ordförande i Europeiska unionens råd. Den andra delen erbjuder en översikt av dels officiell inormation, dels hänvisningar till artiklar i medier, inklusive Europabloggar.

För den som önskar bakgrundsartiklar inför det danska ordförandeskapet finns temanumret av The Parliament (december 2011).

Här lägger jag till några bidrag från utländska journalister som belyser EU-konfliktfrågor Danmark möter under ordförandeskapet.


Flexibel arbetsmarknad

Danmarks flexibla arbetsmarknad (flexicurity) är en exportframgång på idéplanet som regeringen gärna vill erbjuda som exempel för andra, mindre konkurrenskraftiga ekonomier i Europa. EUobserver har nappat på, men rapporterar även att recessionen sätter spår också på den danska arbetsmarknaden. Dessutom varslade vindkraftsbolaget Vestas just under öppningsfestligheterna om massiva uppsägningar, vilka är ett hårt slag mot både sysselsättningen i allmänhet och regeringens agenda för gröna jobb som tillväxtmotor.


Tobinskatt på finansiella transaktioner

Ekonomi- och inrikesministern Margrethe Vestager har förklarat att en så kallad Tobinskatt (eller Robin Hood-skatt) på finansiella transaktioner skulle beröva EU både tillväxt och jobb (EUobserver, Valentina Pop). Nicolas Sarkozy driver mitt i den franska presidentvalskampanjen på den populära skatten, medan den tyska regeringen är delad i frågan. Storbritannien har på sedvanligt sätt tagit avstånd från också detta förslag.


Stabilitetsunion

EUobserver rapporterar att de 26 (av 27) EU-länder som förhandlar fram ett avtal om den nya stabilitetsunionen har nått ett brett samförstånd om innehållet. Danmark står som känt utanför euron, men deltar i europluspakten som omfattar de 17 euroländerna och sex andra EU-medlemmar. EurActiv bidrar med en artikel och erbjuder en länk till den senast läckta versionen (hos Open Europe).

Även här har ekonomiminister Margrethe Vestager dämpat den fransk-tyska entusiasmen för en konstitutionellt garanterad balanserad statsbudget genom att förklara hur svårt det är att ändra den danska grundlagen (European Voice).

Även om Danmark inte leder eurogruppen känner ordförandeskapet säkert av de dåliga nyheterna. Standard & Poor's klassade ned nio euroländer, vilket troligen leder till sänkt kreditvärdighet för de europeiska räddningsfonderna (Spiegel Online International).

Lite ny livskraft gav Standard & Poor's åt begreppet fredagen den 13 genom sitt samlande pressmeddelande och mer detaljerade notiser om nedklassningen.

I denna riktning verkar rapporterna samma dag om sammanbrottet i förhandlingarna om deltagande av den privata sektorn (PSI), alltså att få fordringsägarna att frivilligt avstå från en del av den grekiska statsskulden. Statsbankrutt för Grekland är ett steg närmare (Financial Times, EurActiv).

Visserligen har förtroendet för Italien, Spanien och balanseringssträvandena i andra länder ökat och den Europeiska centralbanken hållit euroområdet flytande, men damoklessvärdet av ett sammanbrott hänger fortfarande över Europa, inklusive de länder som fortfarande har en nationell valuta.

Honor Mahony (EUobserver) har skrivit en klarsynt och kritisk kolumn som skalar av den offentliga retoriken om stabilitetsunionen (fiscal compact). Kejsarens nya avtal, heter den som en påminnelse om Danmarks gåvor till den europeiska kulturen.


Utrikespolitik

Georgi Gotev (EurActiv) noterade att den färske danske utrikesministern Villy Søvndal inte vet var Transnistrien ligger och antagligen skulle ha svårt att hitta till Moldavien, men det är väl EU:s utrikestjänst som ska försöka lösa den frusna konflikten.


Drottning Margarethe II

Låt oss avsluta i mer lättsamma tecken. I går firade Danmarks poulära drottning Margarethe II 40 år på tronen och snart är det dags för vernissage för konstutställningen i Köpenhamn, hennes galaklänningar inte att förglömma.



Ralf Grahn

Inga kommentarer: